Motorsport

Motorsport som uppskattas av lantbrukare

Den som arbetar inom jordbruk har nära till hands att uppskatta motorsport. Människor som arbetar i nära relation med motor–fordon har vett att uppskatta racing- och rallystjärnors prestationer. Vid en jämförelse med kontinenten är motorsporten relativt liten i Sverige. Motorsport är dock mer än Formel 1 och rallycross – som exempelvis tractorpulling och traktorrace.

I Sverige samordnas traktorpulling av Svenska Tractorpullingförbundet (STPF). För den som aldrig hört talas om denna ädla sport är det en kraftmätning traktorer emellan. Sporten är osedvanligt populär och årligen arrangeras svensk mästerskap i tractor-pulling. Om du tycker om motorsport i allmänhet har du ingen anledning att tycka något annat om tractorpulling.

Traktorrace är en motorsport som snarare handlar om fart än styrka, även om fart och styrka går hand i hand. I Södra Lundby arrangeras Sveriges största traktorrace. Här tävlar man mot varandra, en mot en, längs en slalombana. Det är en utslagnings-tävling där endast vinnaren går vidare i tävlingen. Evenemanget är populärt och lockar tusentals besökare.

Sub-motorsporter som tractorpulling och traktorrace är dock inte för alla. Den största motorsporten alla kategorier är Formel 1 som körs med formelbilar på asfalt. Formel 1 körs i hastigheter om 300 km/h och kräver därför stor skicklighet av förarna. Ronnie Peterson är Sveriges främste Formel 1-förare någonsin. Den senaste är Marcus Ericsson i Sauber-stallet.

Motorsport går att dela in i bil- samt motorcykelsport. I den tidigare kategorin är bilorientering, dragracing, folkrace, karting, racing och rally några exempel. Det finns därtill flertalet underkategorier inom exempelvis racing och rally. Inom motorcykel-sporten kan dragbike, enduro, motocross, roadracing, speedway och supermoto nämnas.

Oavsett vilken bilmotorspord du är intresserad av kan du alltid vända dig till Svenska Bilsportförbundet för ytterligare information. Är du mer intresserad av motorcykelsport vänder du dig istället till SVEMO – Svenska motorcykel- och snöskoter-förbundet när du är i behov av information – eller bara vill veta mer om deras verksamhet.

Motorsport